La momentul deschiderii firmei nici macar nu mi s-a spus de obligatia inregistrarii firmei la taxe si impozite locale. Precizez ca mi-am deschis firma in 2011.
La data de 17.03.2016 sunt invitat in baza legii 207/2015 sa prezint la taxe si impozite locale o serie de documente legate de firma mea si activitatea pe care o intretin. Le-am prezentat!
Ulterior prezentarii documentelor in 07.04.2016, primesc o somatie de plata de la taxe si impozite locale, pentru o „Taxa de cultura si sport” – chipurile obligatorie pentru PJ inregistrate pe raza municipiului Ramnicu Valcea – taxa instituita prin hotarare de consiliu local in 2004 prin HCL148/35. Aproape 50% din suma somata provine din taxe si penalitati de intarziere. Bineinteles am facut contestatie dar nici pana acum nu am rezolvat problema, contestatia a fost respinsa.
In primul rand consider ca ar trebui sa fiu de acord sa platesc aceasta taxa chiar daca suma este una micuta de 20 de lei. In al doilea rand ar fii trebuit sa fiu informat inca de la deschiderea firmei la registrul comertului de aceasta taxa. In al treilea rand modul in care este perceputa aceasta taxa este total gresit, am primit informatia de la taxe si impozite locale, ca daca firma apare cu profit de 10 lei in prima luna a anului fiscal, chiar daca in urmatoarele luni este pe pierdere, el trebuie sa plateasca aceasta taxa tot anul. Foarte revoltator, adica eu inregistrez o firma, nu fac bani cu ea – sunt pe pierdere, dar trebuie sa platesc o taxa pe care nici nu vreau sa o platesc sa spunem pentru ca nu vad deloc investitii in cultura si sport pe plan local. In al patrulea rand legea prin care eram obligat sa prezint documentele la taxe si impozite locale a fost data in 2015, am fost informat de ea in 2016 si cu toate acestea, fara sa fiu informat de nimeni in prealabil de existenta unei taxe locale nici verbal nici in scris, mi s-au perceput penalitati de plata din 2011 pana in prezent.
Ulterior ca sa aflu mai multe informatii, in baza legii 544/2001, am cerut primariei sa mi se prezinte cum au fost cheltuiti banii stransi din aceasta taxa din 2004 pana la data respectiva.
Raspunsul lor a fost:
„Nu avem posibilitatea sa va comunicam modul de cheltuire a sumelor provenite din aceasta taxa din anul 2004 pana in prezent, intrucat taxa este una din sursele de venit ale capitolului bugetar 67 – „cultura, recreere, religie”, din care sunt finantate evenimente si initiative din domeniile culturii, sportului, tineretului si cultelor.”
In concluzie nici macar nu stim pe ce se cheltuiesc banii proveniti din aceasta taxa.