Doresc sa vin cu o propunere care ar simplifica un numar imens de interactiuni cu statul sau cu institutii private si ar reduce imens numarul de hartii necesare, simplificand atat viata cetateanului cat si eficientizand institutiile.

Vreau sa precizez ca aceasta solutie functioneaza de peste 10 ani in Norvegia, deci nu este ceva ipotetic, sau care ar trebui testat vreme indelungata, etc.

Fiecare om primeste o semnatura electronica, aceasta este atasata cardului emis de banca pe care o alege. La 14 ani fiecare cetatean primeste un card, daca nu iti alegi tu o banca, ti se va emite unul de la o banca aleasa aleatoriu. Oadata cu acest card primesti si ceea ce in Romania se numeste internet banking, cu alte cuvinte o semnatura electronica. Aceasta semnatura nu e administrata de acea banca, ci este o firma de stat care administreaza. Toare banicle, toate institutiile de stat, toate firmele de utilitati, telefonie, etc sunt obligate sa fie inregistrate in acest sistem.

Prin urmare, din acel moment ai acces la taxe, la a infiinta, radia o firma, a plati orice, a te programa la emiterea unui pasaport, the sky is the limit.

Mai mult, acel card de debit are pe verso ceea ce in Romania se numeste Carte de Identitate. Ea cuprinde poza, nume si prenume si CNP. Adresa, sex, etc nu sunt relevante, se gasesc de catre politie in baza de date. E nefiresc sa schimbi CI de cate ori te muti. Unii stau in chirie, se muta lunar…. Cu acel certificat electronic tu iti modifici singur adresa de domiciliu online. La fel iti schimbi doctorul de familie, etc.

Sper sa gasiti interesanta idea. Ma puteti contacta pe email daca doriti amanunte.