Comisia de Tăiat Hârtii 2

12 Octombrie 2017

Dacian Cioloş

Dacian Cioloş

Președinte Platforma România 100

Simplificarea procedurilor birocratice este o necesitate prin care un stat își arată respectul cuvenit față de cetățenii săi care plătesc impozite și taxe​. ​
Respectul cetățenilor se poate câștiga doar printr-o permanentă evaluare a serviciilor publice oferite care să ducă într-un final la mai puține acte cerute, mai puține hârtii copiate și legalizate, mai puține drumuri la ghișee.
Acesta a fost firul roșu care ne-a ghidat anul trecut în demersul pentru debirocratizare a statului pe care l-am început. Însă procesul nu poate fi finalizat în câteva luni ci trebuie să fie o preocupare continuă și constantă prin preluarea propunerilor de la cei care se lovesc zilnic de birocrație stufoasă și de operațiuni inutile.
Sprijinim acest proiect cu resursele Platformei România 100 pentru că noi credem într-un stat care își onorează menirea de a-și servi cetățenii​ cu respect și eficiciență.
Elek Levente

Elek Levente

Preşedinte Uniunea Salvaţi România

USR este singurul partid care își dorește și își propune să sprijine efectiv modernizarea administrației publice din România. Vechile partide sunt mult prea dependente astăzi de legăturile cu această administrație stufoasă și ineficientă.

Este natural ca USR, un partid format din oameni care nu au mai făcut până acum politică, format din profesioniști care au decis să se implice în politică pentru a schimba viitorul societății, împreună cu profesioniștii din societatea civilă reuniți în România100, să își unească eforturile pentru un asemenea demers amplu și important pentru cetățeanul român.

Manifest Comisia de Tăiat Hârtii 2 – Cristian Ghinea, coordonatorul proiectului

Uniunea Salvați România și România100 continuă să susțină procesul de debirocratizare și de eficientizare a administrației publice.

Anul trecut, guvernul Cioloș a făcut primii pași concreți, din ultimii 26 de ani, pentru acțiuni concrete de debirocratizare reală a administrației publice românești.

Comisia de Tăiat Hârtii, așa cum a a ajuns să fie cunoscută inițiativa pornită de la nivelul Cancelariei prim-ministrului Cioloș, s-a bucurat de un succes extraordinar în rândul cetățenilor.

Zeci de mii de oameni au trimis atunci propuneri și sugestii de proceduri și acte redundante sau inutile, pe care statul le solicită în relația cu cetățenii și la care s-ar putea renunța. A fost un exercițiu de reflecție, de căutare a unei raționalități pentru hârtiile pentru care ne plimbă statul. Nici o surpriză că această raționalitate nu există de cele mai multe ori.

Așteptările au fost mari, iar rezultatele concrete sub aceste așteptări.

Am reușit însă să arătăm că lucrurile se pot schimba, dar și cât de dificil este un asemenea proces.

Am reușit totodată să arătăm lumii întregi cât de tare încearcă unii funcționari de prin ministere să se opună oricărei forme de schimbare care ar putea aduce un cât de mic avantaj cetățenilor. “La noi nu se poate” și “Este imposibil” par a fi singurele răspunsuri pe care mulți dintre ei le cunosc în fața oricărei propuneri de îmbunătățire, eficientizare, ajustare.

Un guvern fără susținere politică și sabotat de administrația din subordine nu a putut face mai mult. Însă acum e timpul să arătăm că forța cetățenilor este la fel de importantă. Debirocratizarea trebuie să continue ca un exercițiu de presiune și de acțiune politică și civică.

USR și România 100 au decis să continue demersul de debirocratizare de anul trecut, acum implicând echipe de voluntari și acțiuni de gherilă cetățenească și parlamentară. Vom fi cei care pun presiune pe stat să fie rațional, prietenos și eficient în relația cu noi, cetățenii.

Dacă anul trecut Comisia pentru Tăiat Hârtii avea avantajul de a fi sprijinită de guvernul tehnocrat, acum situația s-a schimbat. Actuala putere nu numai că nu sprijină acest proces, dar, izolat în faldurile puterii, PSD a uitat și că a promis să facă concurențe tehnocraților întru debirocratizare.

Vom încerca, prin intermediul Comisiei De Tăiat Hârtii 2, să concentrăm energiile venite dinspre societatea civilă pentru a pune presiune pe sistemul birocratic dar și pe puterea politică care îl susține. Schimbarea nu va veni decât dacă noi, partidele noi, societatea civilă și oamenii obișnuiți își unesc eforturile.

Nu ne mai putem permite să așteptăm de la vechile partide să schimbe sistemul birocratic inert în care, zi de zi, se macină răbdarea și nervii oamenilor. Vechile partide conviețuiesc în perfectă simbioză cu administrația sufocant de birocratică.

Administrația publică din România a început să cultive birocrația inutilă doar pentru propria supraviețuire. Fără copiile legalizate, prin care orice român trebuie să dovedească statului că statul i-a emis un buletin legal, mulți birocrați nu și-ar mai putea justifica existența în administrația de stat.

Aproape întreaga administrație publică românească a ajuns să fie construită pe suspiciune – cetățeanul trebuie în primul rând să dovedească, cu cât mai multe acte și copii, că există cu adevărat. Administrația publică pare că tremură de teamă, zi de zi, oră de oră, ca nu cumva vreun cetățean să nu-și inventeze propria existență și să păcălească statul.

Cetățeanul a devenit practic dușmanul administrației publice, posibilul infractor care trebuie împiedicat să nu păcălească în vreun fel instituțiile statului. Și pentru asta trebuie ținut cât mai mult prin fața ghișeelor instituțiilor de stat.

Astfel, am devenit cu toții suspecți în ochii funcționarilor publici. Acest lucru trebuie să înceteze. Relația stat-cetățean trebuie resetată cât mai urgent.

O Românie modernă înseamnă și o administrație eficientă. O administrație care sprijină, ajută și servește cetățeanul, nu una care îl verifică la dosarul cu șină.

Nivelul de dezvoltare al unei societăți se traduce și prin cât timp petrece un cetățean pentru a-și plăti taxele, pentru a înființa o firmă, pentru a încheia un contract de racordare la utilități. Prin câte acte îi sunt cerute pentru a obține un permis de conducere, prin cât de ușor obține acele acte.

Trebuie să începem să învățăm să cerem statului să nu ne mai ceară informații pe care le deține sau le poate obține singur.

Împreună, trebuie să începem să educăm administrația publică din România să-și îndeplinească rolul – să ne scutească de eforturi, nu să ne pună pe drumuri.

Oricât de imposibilă pare această misiune acum și oricâtă rezistență ar urma să depună sistemul îmbătrânit schimbărilor pe care noi, societatea, le cerem, schimbarea se va produce.

Oamenii decenți din această țară știu acum că schimbarea se poate produce și la noi. Așteptărilor lor de a avea o relație corectă și decentă cu autoritățile statului vor pune în mișcare o forță de schimbare căreia birocrația stufoasa din instituțiile statului nu i se va mai putea opune prea mult timp.

Tocmai de aceea, Uniunea Salvați România și România100 fac apel la toți cetățenii interesați să ducă și să sprijine această luptă pentru debirocratizare să se alăture Comisiei pentru Tăiat Hârtii 2.