Ca sa deschizi o firma in Romania trebuie sa treci printr-o gramada de pasi, absurzi tinand cont de nivelul la care a ajuns tehnologia informatica si de felul cum faci acelasi lucru in tarile occidentale. O sa prezint pasii cu detalii:
1. rezervarea/verificarea de nume disponibil(numele este ft important) – daca te duci cu un singur nume pe lista la Reg. Com. ai foarte multe sanse sa te intorci de mai multe ori pentru ca numele este rezervat – mai nou a aparut si pe site-ul ONRC posibilitatea verificarii numelui disponibil, posibilitate care te trece prin foarte multi pasi inutili(9 mai exact): inregistrare site, introducere date personale – unde mai esti si intrebat ciudat pentru ce firma, cu ce numar de inregistrare, cerere, atasare cerere … ca sa ti se raspunda in cateva zile cand totul ar putea sa fie ca o cautare in baza de date gen:
https://beta.companieshouse.gov.uk
Evident aproape nimeni nu foloseste metoda online, prefera sa piarda 30-40 de minute la reg comertului pana cei de acolo le gasesc in baza de date un nume disponibil, decat sa piarda o ora ca sa primeasca raspuns in doua zile ca numele gandite sunt deja luate :)) Din alt punct de vedere portalul ONRC este o mizerie, zici ca este site-ul de prezentare al unei firme in anii 90.
2. cerere deschidere firma
3. prezentare contract de inchiriere sau comodat pentru sediul social – fara sa ti se prezinte diferentele sau informatii despre costurile cu impozitele ulterioare pe cladiri in functie de alegerile facute; acordul vecinilor – wtfff, daca vecinul de sub tine nu te suporta pentru ca esti mai educat ca el nu-ti semneaza acordul, atata timp cat declari ca nu desfasori activitate la sediul social de ce mai este nevoie de acordul vecinilor?
4. depunerea capitalui social
5. prezentarea statului firmei sau plata elaborarii lui la Reg. Comertului – statut in care la capitolul II „obiectul de activitate”, apare urmatoarea sintagma: domniul principal este …, activitatea principala este …, activitatile secundare sunt ……(multe), sintagma din care tu detinatorul de firma intelegi ca poti sa desfasori si activitatile secundare fara sa mai trebuiasca sa intreprinzi alte demersuri si te trezesti dupa o perioada de timp ca ti se spune ca tu nu aveai voie sa faci acea activitate, chiar daca in parametrii legali, fara sa activezi respectivul domeniu de activitate secundara.
6. inregistrarea firmei la finante – predarea documentelor de la registru
7. inregistrarea firmei la taxe si impozite locale – predarea documentelor de la registru
8. inregistrarea spatiului de lucru la registru, finante si primarie
9. cerere/inregistrare program de lucru la primarie
10. inregistrare serie facturier si chitantier la finante
Sper ca nu am sarit din pasi, dar orice om intelege ca procesul este unul foarte greoi si anormal. In primul rand deschiderea unei firme ar putea sa se faca si de acasa, prin accesarea unui portal modern, user frendly unde sa-ti fie prezentati pe scurt pasii – din care sa verifici disponibilitatea numelui rapid, fara inregistrare, doar cu o cautare in baza de date si cu prezentarea regulilor(gen daca numele vrei casa este luat, tu poti sa ai aceiasi denumire daca mai adaugi un ml sau alte initiale sau folosirea cuvintelor x, y nu este acceptata).
In al doilea rand sa ti se prezinte de la inceput toate documentele necesare pentru deschiderea firmei, bineinteles si aici mai trebuie taiate din cele actuale – gen acordul vecinilor pentru sediu social fara activitate casa nu trebuiasca sa faci deschiderea firmei prin multe drumuri: cazier, banca etc.
In al treilea rand dupa depunerea documentelor online si la Registrul Comertului si dupa acceptarea lor, celelalte institutii de stat implicate – Finantele, Taxele si Impozitele locale ar trebui sa primeasca in mod automat documetele si informatiile necesare pentru adaugarea firmei in baza lor de date ca sa nu faci tu 10 drumuri.
In al patrulea rand, fiecare firma ar trebui sa primeasca automat un cont de client in portal, de unde in baza documentelor prezentate sa poti sa schimbi o denumire de firma, sa poti sa schimbi o serie si un numar de buletin daca l-ai pierdut pe cel vechi sau ti-ai schimbat numele(bine si aici evidenta populatiei ar trebui sa transmita automat modificarile catre registru si finante ca sa nu mai prezinti tu documentele in o mie de parti si tu sa fii doar intrebat sau notificat prin e-mail/telefonic), sa poti sa adaugi un sediu de lucru nou, sa poti sa adaugi un contract de comodat sau inchiriere nou atunci cand esti notificat ca cel vechi urmeaza sa expire etc.
Avantajele ar fii enorme atat prin grabirea procedurilor si eficientizarea procesului cat si prin micsorarea costurilor avute de institutii..